Geschiedenis
De drakenbootsport is ontstaan in China. Er doen vele verhalen de ronde over hoe de Drakenbootsport is ontstaan. De meest bekende versie gaat over Qu Yuan, ca. 340 v.Chr.-278 v.Chr., die tijdens de periode van de Strijdende Staten leefde in de staat Chu.
De sage van Qu Yuan
In de vierde eeuw voor Christus was Qu Yuan een tijdje minister in het Koninkrijk Chu. Hij was een zeer geliefd man die trouw en toegewijd aan zijn koning. Qu Yuan wilde zijn land rust en vrede brengen terwijl de Koninklijke familie alleen maar aan het feesten, eten en drinken waren. Zij namen alleen beslissingen die voor hen zelf gunstig uitkwamen. Geen enkel voorstel van Qu Yuan werd overgenomen door het hof. De adviseurs van de keizer waren waarschijnlijk jaloers op Qu Yuan en zeiden ook verschrikkelijke dingen om hem naar beneden te halen. Helaas geloofde de keizer hen. Niet veel later werd hij dan ook uit zijn ambt ontslagen en zelfs verbannen uit het land. Overmand door verdriet schreef hij over hoeveel van zijn land en volk hield en dat het land zo geen toekomst zou hebben. Na het zien van alle vernietigingen die daarop plaats vonden in zijn oude land liep hij daarop op de vijfde dag van de vijfde maand de rivier in met een grote steen en verdronk zichzelf. Zijn dierbaren en aanhangers racete tevergeefs in boten naar hem toe om hem te redden. Daarbij sloegen ze op trommels en gingen met peddels door het water zodat de waterdraken niet bij hem in de buurt kwamen. Toen bleek dat hij niet meer te redden was, strooide zijn dierbaren rijst in het water zodat zijn ziel niet hongerig zou worden.
Toen verscheen de geest van Qu Yuan die vertelde dat de rijst opgegeten was door een rivierdraak, hij vroeg daarop of zijn aanhangers de rijst wilde verpakken in pakketjes met fel gekleurde linten. Sindsdien wordt de rijst verpakt in bamboebladeren “zongzi”. De sterfdag van Qu Yuan wordt nu gezien als een feestdag ter ere van een enorm toegewijd en vaderlandslievende persoon. Daarom wordt deze dag nu ook wel het “Drakenbootfestival”, het “Duanwufestival” genoemd. In China komen bij dit festival tradities, zoals drakendansen, ontwaken van de draken en ter afsluiting het in ruste brengen van de draak.
Wie was Qu Yuan?
Qu Yuan, 339 v.Chr. - 278 v.Chr., was een Chinees dichter die leefde in de zuidelijke staat Chu tijdens de periode van de Strijdende Staten. Hij wordt ook wel Chu Yuan of Ai guo de Qu Yuan,vaderlandslievende Qu Yuan, genoemd en wordt gezien als de vader van de Chinese poëzie. Er is weinig van zijn leven bekend, behalve dat hij zeer geleerd was en een van de meest loyale bedienden van de keizer was. Hij stond dicht bij het volk en was het dan soms ook niet eens met de keizer omdat hij betere omstandigheden voor het volk wou hebben.
De Drakenbootsport
Drakenbootracen is 1 van de snelst groeiende teamsporten op het water in de wereld. In meer dan 60 landen over de hele wereld zijn inmiddels Drakenbootclubs te vinden. De internationale competities staan onder toezicht van de Internationale Drakenboot Federatie. In 1989 werd de sport voor het eerst in Nederland beoefent en op SAIL 1990 werden de boten voor het eerst getoond. De Drakenbootsport in Nederland wordt steeds populairder. Naast de nu 12 professionele teams, groeit het aantal gelegenheid teams. In Nederland worden verschillende evenementen georganiseerd waaronder ook het NK waarbij de teams strijden om het Nederlands Kampioenschap. In Nederland is de NDBF de overkoepelde organisatie. Ook nemen Nederlandse teams deel aan buitenlandse evenementen. Zo neemt KLM Blue Dragons jaarlijks deel aan een evenement overseas, over het algemeen daar waar de drakensport zijn oorsprong gevonden heeft.
Wat is een drakenboot?
Er zijn twee soorten boten:
Grote drakenboot voor maximaal 18 tot 20 peddelaars + trommelaar en stuurman
Kleine drakenboot voor maximaal 8 tot 10 peddelaars + trommelaar en stuurman
De boten zijn versierd met een drakenkop en-staart in levendige kleuren. Hoewel het niet helemaal duidelijk is wanneer de drakenkop en -staart aan de boten zijn toegevoegd en het onwaarschijnlijk is dat de originele boten er hetzelfde uitzagen, denkt men dat ze zijn toegevoegd om kwade geesten af te weren die het wedstrijdverloop negatief zouden kunnen beïnvloeden.
Teamsport
Voorop de boot zit een trommelaar die het ritme aangeeft en achterop de boot staat een stuurman. De trommelaar zit met het gezicht naar de peddelaars en slaat het tempo op de trom. Alle peddelaars volgen dit tempo, dat doorgaans in synchronisatie is met de twee voorste slagpeddelaars. Deze vormen eigenlijk de belangrijke link tussen de trommelaar en de rest van de peddelaars. Het gelijktijdig insteken van de peddels is dus, naast kracht, bepalend voor de snelheid. Deze stuurman begeleidt het team en staat achteraan de boot aan de stuurpeddel. Dat maakt het drakenbootvaren dan ook een echte teamsport, samenwerking is essentieel! Tijdens verschillende evenementen worden diverse afstanden gevaren o.a. 200, 250, 500, 1000 en 2000. Een drakenboot met volledige bemanning kan een snelheid bereiken van ongeveer 17 km per uur.